Hoppa till sidans innehåll
Foto: GOF

LSSG Feva Sprint i strålande höstväder

09 OKT 2012 14:02
Långedragsseglare vann FEVA Sprint Cup i helgen.
Bästa hemmaseglare kom på fjärde plats.

  • Skapad: 09 OKT 2012 14:02

För andra året i rad kördes FEVA Sprint Cup under helgen. Det var Lysekils Segelsällskap Gullmar som stod för inbjudan och inte mindre än 16 besättningar hade anmält sig. Upplägget var sådant att LSSG höll med båtarna, så det gällde bara att ta sig till Lysekil och segla. Det blev många seglingar under lördagen och söndagen och bäst lyckades Gustav Theander och Hedvig Olivegren från Långedrags Segelsällskap.

Förra året kördes FEVA Sprint Cup för första gången. Det var ett försök att förnya sig och hitta på ett nytt tävlingskoncept. Initiativtagare var Björn Sandell och meningen var att LSSG skulle hålla med 4 likadana båtar. Klubben äger båtarna av typ RS FEVA, en tvåmans jolle , som kan seglas med storsegel fock och/eller gennaker.

Tanken var att upplåta båtarna till de anmälda besättningarna och låta dem möta  varandra i en slags kvalificeringsomgång på lördag och fortsätta med finalseglingarna på söndag. Detta provades alltså första gången 2011 och i år var det alltså dags igen.

 

16 anmälda besättningar(lag)

Inte mindre än 16 lag anmälde sig och de kom från Grebbestad i norr till Långedrag i söder :Fem lag kom från Långedrags Segelsällskap, fyra lag kom från Grebbestad, tre lag kom från Lysekil, två lag kom från Vänersborg och två lag kom från Uddevalla.

Intresset för tävlingen ökar för varje år och nästa år satsar LSSG på 20 anmälda lag.

- Det är nog, vad vi kan klara av säger seglingsledaren Hasse Nilsson. Vi har bara två dagar på oss och skall alla hinna segla får det inte bli för många startande.

- Vi kan tänka oss att utveckla tävlingen ytterligare till nästa år. Det får bli ett projekt att fundera på under vintern.

 

Krysslänsbana på gullmarn

Efter att ha seglat 10 seglingar under lördagen hade 8 lag direktkvalificerat sig till finalseglingarna på söndag, medan de övriga hamnade i ett så kallat återkval.

Bland de direktkvalificerade syntes bl.a John Olsson och Joel Bengs från LSSG, medan däremot den slutlige totalseglaren Gustav Theander skaffade sig en bra placering i ett av återkvalen.

 

-Sprint är en lite ovanlig tävlingsform i segling. Alla seglar inte mot alla utan man delas upp i ett antal grupper och de bästa i varje grupp går vidare. Ofta har man fyra besättningar i varje grupp, och ettan och tvåan går vidare och resten hamnar oftast i ett återkval. Så håller man på till man så småningom kommer fram till en finalsegling mellan de fyra som klarat sig bäst på vägen, förklarar Björn Sandell.

Läns Sprint

 

Finalseglingar på söndag

Vädret var det bästa man kunde tänka sig och tävlingarna fortsatte under söndagen med finalseglingarna.

Vid 15-tiden kunde tävlingsledaren Hans Nilsson summera resultaten från dagens 11 seglingar. Det visade sig att lag 13 med Gustav Theander och Hedvig Olivegren , som seglar för Långedrags Segelsällskap hade vunnit 2012 års upplaga av FEVA Sprint Cup.

De följdes av klubbkamraterna Ludvig Rodung och Leon Page Åkerlund.

Bästa hemmaseglare blev John Olsson som tillsammans med Isak Lundgren lade beslag på fjärdeplatsen.

 

Nöjda deltagare

Alla de tävlande och deras föräldrar var mycket nöjda med arrangemanget och LSSG fick mycket beröm. En förälder var så nöjd att han funderade på att flytta till Lysekil med familjen.

- Här är det perfekt att segla, sade han. Det finns alltid möjlighet att hitta en bana oavsett vindförhållandena. Dessutom befinner man sig hela tiden nära Lysekils centrum, vilket är en fördel.

 

Resultat Lysekil FEVA Sprint Cup 2012-10-07

1. Gustav Theander/Hedvig Olivegren, LDSS

2. Ludvig Rodung/Leon Page Åkerlund, LDSS

3. Petrus Sörqvist/Tobias Karlsson, BJK

4. John Olsson/Isak Lundgren, LSSG

5. Joel Bengs/Alexander Sehlberg, LSSG

6. Johannes Sörqvist/Rasmus Munk, BJK

7. Pontus Andersson/Lukas Andersson, VÄSS

8. Pontus Karlsson/Hampus Karlsson, VÄSS

9. Lisa Hedbäck/Hanna Carling, LDSS

10. Simon Josephson/Erik Krantz, LDSS

11. Alexander/Carl Nordén, LDSS

12. Felix Fredriksson/Jonatan Hillberg, SSVÄ

13. Henry Sandell/Linus Blixt, LSSG

14. Lisen Davidsson/Jennifer Lundwall, SSVÄ

15. Karolina Ek/Elias Sörqvist/Kalle Lentz, BJK

16. David Hagsköld/Josefin Nilsson, BJK

 

Text & bild av Gert-Ove Forsberg

 

Skribent: Magnus Heimersson

Lysekilsregattan

Lysekil Women's Match

Postadress:
Lysekils SS Gullmar - Segling
Badhusgatan 14
45330 Lysekil

Besöksadress:
Badhusgatan 14
45330 Lysekil

Kontakt:
Tel: 052315118
E-post: This is a mailto link

Se all info